Az Európai Szövetségi Államok

Forrás: http://www.catataxis.com/index.php/category/catataxic-subjects/

 

A térkép Európát ábrázolja NUTS-1-es (Statisztikai Célú Területi Egységek Nómenklatúrája) területi felbontásban, ahol az országhatárokat eltörölték. Ezáltal egy szövetségi rendszert hoztak létre. Számos nagy ország így felbomlott, és számos kis ország területi gyarapodással bírt.

Mindezek révén Európa területe olyan részekre lett felosztva, amelyek közel egyenlő népességszámmal rendelkeznek (3-7 millió között). Érdekes hogy vannak rendkívül nagy területek, s ezek nyilvánvalóan kis népsűrűséggel rendelkeznek. Vannak olyan területek is, mint például a Cseh-Köztársaság, aminek maradt szinte az eredeti területe, neve és népessége. Vannak nagyon kis területi szövetségi államok, mint például Luxembourg, Wallonia, ahol rendre kis területű államok vannak. Ez nagyon jól kirajzolja a Ruhr-vidék vonalát. Szintén nagyon jól kirajzolódik az Alpok vonulata, Stuttgart, Bavaria államok területén, ahol a magashegységi viszonyok miatt kisebb a népsűrűség.

Érdemes megfigyelni az országhatárokat. A lilával jelölt országhatárok szerparatista mozgalmakra utalnak, míg a fekete országhatárok az eredeti területű, népességű és nevű országokat jelöli. Az államok színei pedig a GDP növekedés mértékét mutatja. Minél zöldebb annál nagyobb.