A világ országainak gazdasági növekedése 2050-re

A PWC ábrája a vásárlóerő-paritást mutatja és a 2009-es adatokat alapul véve, és az adatok alapján próbálja megjósolni, hogy mi várható 2050-re.

Érdekesség az élmezőnyben, hogy India és Kína, amelyek túlnépesedéssel küzdenek napjainkban, átveszik a vezető szerepet az Egyesült Amerikai Államoktól és letaszítják egészen a 3. pozícióba. Könnyen megfigyelhető ezen kívül az Európai országok visszaesése, és néhány Ázsiai vagy jelenleg 3. világbeli országok felemelkedése. Jelentős lesz Indonézia felemelkedése, valamint Nigéria és Vietnam előretörését jósolja meg, pedig a 2009-es adatok szerint nincs benne a TOP 20 ország között.

Narancssárgán láthatjuk a várható gazdasági növekedést a 2009 és 2050-es időintervallumban. Itt is szembetűnő, hogy az Európai országok csak a listánk végére fértek fel, azonban az Ázsia térség, köztük Vietnam akit az új Ázsiai tigrisnek is hívnak, dinamikus fejlődést mutat. Itt is dominál Ázsia és Afrika néhány országa Dél-Amerikai mellett, de azóta mint tudjuk a Dél-Amerikai országok nem tudják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket.

Fontos kiemelni annak érdekében, hogy teljes képet kapjunk: egy olyan gazdaság amely korábban szerény növekedést mutatott könnyebben tud elérni nagyobb és dinamikus fejlődést mint egy olyan társa, például Németország, amely már magas fejlettségi szinten van és nagy a gazdaság. Azonban lehetséges, hogy egy alacsony százalékos gazdasági növekedés összegben mérve még mindig nagyobb, mint egy nagy százalékos gazdasági növekedést felmutató de alacsony szinten lévő ország. Mindenesetre ez az ábra jól mutatja, hogy mely országokban van potenciál.