Sopron - Magyar Földrajzi Társaság - éves közgyűlés

2017.08.25. 00:37

A közép- és kelet-európai régió geopolitikai helyzetéről tartottak tudományos konferenciát Sopronban. Az egész napos rendezvényen a szakértők kitérnek a visegrádi együttműködés jövőjére is. A szakértők szerint a 21. század geopolitikai „nagy sakktáblája” alapvetően átalakul, a világ központi térsége egyre inkább a csendes-óceáni erőtér lesz. Mint írták, új geopolitikai gondolkodásmódot kell kialakítani: el kell fogadni a többpólusú világ létét.

A közép- és kelet-európai régió geopolitikai szerepéről tartanak konferenciát

 

A közép- és kelet-európai régió geopolitikai helyzetéről tartottak tudományos konferenciát Sopronban. Az egész napos rendezvényen a szakértők kitérnek a visegrádi együttműködés jövőjére is.

Közép- és Kelet-Európa a 21. század többpólusú világában című szakmai fórumról a Magyar Földrajzi Társaság juttatta el az MTI-hez összefoglalóját. Ebben kiemelték: Magyarország számára alapvető kérdés, hogy a közeljövőben a kelet-közép-európai régió mennyiben válhat önálló erőtérré mind politikai, mind gazdasági értelemben. Továbbá, hogy a térségben meghatározó politikai együttműködést jelentő visegrádi négyek (V4: Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország) a közeljövőben még szorosabbá tudják-e fűzni gazdasági kapcsolataikat. Ennek kapcsán felidézték: július elsejétől Magyarország tölti be a V4 soros elnökségét, s a magyar kormány elnökségi programjának is kiemelt része egy új kelet-közép-európai gazdasági erőtér kialakítása.

A szakértők szerint a 21. század geopolitikai „nagy sakktáblája” alapvetően átalakul, a világ központi térsége egyre inkább a csendes-óceáni erőtér lesz. Mint írták, új geopolitikai gondolkodásmódot kell kialakítani: el kell fogadni a többpólusú világ létét. Ezzel együtt úgy vélik, változtatni kell azon a gondolkodásmódon is, amely szerint a Nyugat számára Oroszország a „fő ellenség”. Magyarországnak fontos lenne Oroszország minél jobb megismerése, reális megítélése – tették hozzá.

A tudományos konferencián előadást tart mások mellett Gábris Gyula, a Magyar Földrajzi Társaság elnöke; Fodor Tamás, Sopron polgármestere; Szatmári Péter, a Zsigmond Király Egyetem rektora; Bernek Ágnes, a Magyar Földrajzi Társaság geopolitikai szakosztályának elnöke; Csizmadia Norbert, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

http://magyaridok.hu/belfold/kozep-es-kelet-europai-regio-geopolitikai-szereperol-tartanak-konferenciat-2127979/