Harcosok klubja – előadás a Corvinus Egyetemen

2016.11.18. 18:53

“Geography’s not dead” – a Földrajz ismét és középpontba kerül
..részlet az egyetemi lap beszámolójából:

“November 16-án a GeoLectures előadássorozat előadója Csizmadia Norbert geográfus, geoökonómiai szakértő, a Pallas Athéne Geopolitikai Alapítvány kuratóriumi elnöke,  aki új könyve a Geopillanat kapcsán vezette be a hallgatóságot a 21. század geostratégiai összefüggéseibe.A hallgatók között egyszerre voltak a gazdaságföldrajzi, geoökonomiai specializációs, szociológus, közgazdász és nemzetközi szakos hallgatók.

Akinek a “halálát” keltik sokáig él – tartja a mondás, így lehet ez a földrajztudománnyal is, amit már többször temettek, de mindig beigazolódott, hogy a közgazdaságtól, a demográfiáig minden tudományágnak szüksége van rá. Richard O’Brien 1992-es Global Financial Integration című munkájának alcíme “The End of Geography” volt. O’Brien úgy gondolta, hogy a 21. század informatikai forradalma miatt már nincsen jelentősége a helyeknek, a technológián keresztül minden gyorsan elérhetővé válik.

Csizmadia Norbert szerint szerencsére azóta már tudjuk, hogy Richard O’Briennek nem volt igaza. Robert D. Kaplan, a Stratford fő geopolitikusa válaszul 2012-ben kiadta a The Revenge of Geography című munkáját, amiben felvázolta, hogy a földrajz bosszúját éljük, mivel, ha nem foglalkozunk a földrajzi tényezőkkel, attól azok ugyan úgy léteznek. Kaplan szerint a technológia korában a helyek szerepe még fontosabbá válik.

Csizmadia Norbert előadásban bebizonyította, hogy a 21. század összefüggéseit térképek segítségével érthetjük meg a legjobban, a földrajznak újra domináns szerepe van: hiszen a földrajz a világ megismerésének eszköze. Elmondta: a fúziók és hálózatok világában élünk, az egypólusú világrend több pólusúvá válik, a korábbi centrumokból a fejlődés a perifériák felé áramol. A 21. században az adat (big data) a legfontosabb erőforrás és a 21. század szolgáltatása – az élmény és az élménygazdaság. Csizmadia Norbert szerint a 21. század nyertesei azok a nemzetek lehetnek, akik felismerik ezeket az összefüggéseket.