Az új világrend lehetőségeiről és kihívásairól tart konferenciát a PAGEO

2017.12.03. 20:32

Az új világrend korát, az új kapcsolatok és az új értékek korszakát éljük, amikor a geopolitikának és a földrajznak fontos feladata van az új hálózatok feltérképezésében – mondta el Csizmadia Norbert a PAGEO Alapítvány elnöke az alapítvány budapesti konferenciáján. Hangsúlyozta: az új világrendben Ázsiának és azon belül is Kínának nagyon fontos szerepe van, hiszen az Új Selyemút kezdeményezés hidat teremt Európa és Kína között.

Csizmadia Norbert kiemelte: az alapítvány fontos szerepet vállal az erős nemzetközi kapcsolatok kiépítésében, a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet tagja a Kínai Társadalomtudományi Akadémia által összefogott közép-kelet-európai kutatóintézetekből álló „16+1 Think-Tank” hálózatnak, továbbá tudományos munkájának elismeréseként Euro-Sina Economic Research Awardban részesült az év elején.
David A Johns, amerikai professzor vezető felszólalásában elmondta, hogy a Selyemút igazi sikertörténet a régió országai számára, a Kínából érkező hálózatok megváltoztatták a kelet- közép európai régió, így Magyarország geopolitikai szerepét is. Hangsúlyozta: a Selyemút a legnagyobb lehetőség, hogy fenntartató kapcsolat épüljön ki Európa és Kína között.

Su Changhe a kínai Fudan Egyetem professzora arról beszélt, hogy újra kell gondolnunk a nemzetközi rendszer szabályait, az országok között fennálló, intézményesedett kapcsolatokat. Kína célja, hogy az új világrendben hálózatokat teremtsen, nem csak gazdasági, hanem emberek közötti kapcsolatokat, ennek a hálózatteremtésnek az egyik legfontosabb módszere az oktatási és a tudományos kapcsolatok megteremtése.
A szekcióbeszélgetésekben szó volt az intézmények szerepéről, amelyeknek választ kell adniuk az új világrend olyan kihívásaira, mint a gazdasági és politikai erőközpontok eltolódása és polarizálódása. Továbbá a részvevők megvizsgálják Ázsia és Kína feltörekvő szerepét az új nemzetközi környezetben és az Európai Unió új kihívásokra adott válaszait.